Şanlı Direnişin Dinamikleri



15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar gündemdeki yerini koruyor. Hâlâ olanların arka planı, FETÖ ve onunla hareket edenlerin sinsi planları tam olarak ortaya konmuş değil. Ama bir gerçek olanca azametiyle karşımızda duruyor: Bu sefer Halk “Olmaz Durun” dedi. Darbeci alçakların karşısında halk vardı, bu beklenmedik direnişin dinamikleri henüz tam olarak ortaya konmuş değil. Oysa toplumların hafızası vardır, hafızada yer eden olaylar bu olaylara yüklenen anlamlar insanların eylemlerinde belirleyicidir. İşte burada Şanlı Direnişin dinamiklerini tespit etmeye çalışacağım.

Menderes’in Dramı: Darbelerin anası kabul edilen 27 Mayıs 1960 darbesi ve sonrasındaki korkunç olaylar milletin hafızasında yaşatılmaktadır. Menderes, Polatkan ve Zorlu’nun idam edilerek şehit edilmeleri toplumda derin, acısı geçmeyen bir hüzün yaşanmasına neden olmuştur. Bu feci olayın etkileri, dedelerimizin, ninelerimizin gözyaşlarıyla, yutkunarak anlattıkları hatıralarla günümüze değin devam etmiştir. Pek çok yurttaş “bir daha böyle bir şeye izin vermeyeceğim” diye ant içmiştir. İşte 15 Temmuz gecesi sokağa akanların içinde Menderes’in aziz hatırasına saygı ve ona yapılanlara ses çıkarmamanın pişmanlığı vardır.

Darbelerin Acı Faturası: Toplumun hafızasında çok şey vardı. Bu dolu dağarcık sadece insan hayatı dramlarıyla dolu değildi. Darbeciler, son derce antidemokratik bir tutumla, bürokrasi ve Kemalist siyasal yapı ile işbirliği halinde günlük hayatı, ekonomiyi berbat ettiler. En son 28 Şubat döneminden sonra 2001’de büyük bir ekonomik buhran ve sosyal olay patlaması yaşandı. Vizyonsuz darbeciler, şahsî çıkarlarını, vesayet sistemini tahkim ettikten sonra hazinenin içini kısa zamanda boşalttılar. Bu günleri çok iyi hatırlayan halk darbecilerin yaşatacağı karanlık geleceği gördü, ülkenin yarı açık cezaevine döneceğini, ekonominin bozulacağını hissetti ve “bu sefer olmaz” dedi.

Şanlı direnişin oluşmasında etken olan makro olaylar bu şekilde sıralanabilir. Halk, “bu sefer olmaz” dedi, bu sefer, “Erdoğan’ın idamını seyretmeyeceğiz, bu sefer, ekonomiyi, demokrasiyi tarumar ettirmeyeceğiz, bu sefer, ‘tankın önüne yatarız’ mavallarına kanmayacağız, bu sefer Mısır’daki gibi olmayacağız, bu sefer Batı’nın kurtarmasına güvenmeyeceğiz” dediler. İyi ki öyle dediler. Var olsunlar!

Yazar: 

Mehmet Ali İlkaya

Kaynak: www.hurfikirler.com


Müfteriler, niyet okuyucular ne derse desin...
15 Temmuz gecesi, düğünüm olduğu gecede, Aydın'da, Adnan Menderes'in memleketinde bu hain darbe girişimini onaylamadık!
Yollardaydık bütün  gece!
Ahzap süresinin 58. ayetidir Yaradana olan şikayet dilekçem....

Bir Necip Fazıl Şiiri: Zeybeğin Ölümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."